15 februari, 2017

Recept

Kanin brukar ofta jämföras med kyckling och att det går att tillaga kanin efter precis vilket recept med kyckling som helst. Vi håller bara delvis med. Kanin är mycket magrare och måste tillagas i lägre temperatur för att inte bli torrt. Kaninkött har även mer textur och vi tycker att det mer liknar kalkon om vi måste jämföra det med en annan sorts kött. Med det sagt går det utmärkt att ha kanin i sitt egna favoritrecept istället för fågel eller fläskkött, tänk bara på tillagningstemperaturen. Här nedan följer några recept på kanin som vi gillar.

Kanin ”au naturel”

Vi har gärna kanin i grytor och brukar alltid koka köttet (med ben) i förväg och sedan lägga det i olika sorters sås med grönsaker, allt efter eget tycke och smak.

Lägg en styckad kanin i en gryta och slå över kallt vatten så det täcker köttet. Koka upp och låt puttra tills köttet är genomkokt. Dra sedan köttet från benen och lägg i din favoritsås/gryta, klart!

Det går även bra att koka kaninen i en god buljong eller med olika kryddor, t.ex. timjan eller lagerblad och sedan äta köttet som det är med ugnsstekta rotsaker och en kall sås.

 

Grillad kanin

Kanin är fantastiskt gott att grilla men tänk på att inte ha för hög värme eftersom fetthalten är så låg! Det går bra att förkoka köttet (som man gör med revben) och sedan grilla eller att pensla köttet med olja/marinad ofta under grillningen. Vänd köttet ofta för att förhindra att det bli torrt!

En hel kanin (beroende på vikt) räcker till 4-8 personer.

 

Äkta paella (Paella Valencia)

Paella är en traditionell spansk rätt som många av oss känner igen, ofta med skaldjur eller kyckling. En äkta Paella Valencia har dock numera en standardiserad ingredienslista, nämligen: olja, kyckling, kanin, ”ferraura” och ”garrofó” (två sorters bönor), tomat, vatten, salt, saffran samt ris.

Paella är ursprungligen en rätt som mer eller mindre går ut på att ”man tar vad man har”, så länge ris och saffran finns med. Vi rekommenderar givetvis att man första gången testar att göra en paella med de tio ingredienser listade ovan och att man vid följande tillfällen testar att blanda i andra saker man gillar (t.ex. lök, vitlök, paprika, ärtor, m.m.) för att själv komma fram till en variant som kanske blir familjens egna favoritpaella.

 

Limekanin

Inte förtjust i lime? Testa att använda apelsin istället!

4 portioner

0,5 kg kanin
1 lime
1/2 buljongtärning eller motsvarande (kanin- eller grönsaksbuljong)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
1-2 tsk soja
1 msk honung
smör eller olja
persilja till servering

Gör så här
Lägg kaninköttet i en ugnssäker form och stek i ugn 150 C (ej varmluft) 40-60 minuter tills det är genomstekt. Det går lika bra att koka köttet i endast vatten tills det är genomkokt.

Tvätta limefrukten, riv skalet och pressa sedan ur saften. Blanda med crème fraiche, vatten, buljong, honung och soja i en gryta.

Dra loss köttet från benen och lägg i grytan. Värm allt försiktigt och låt det puttra en stund. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera med ris och grönsaker och garnera med persilja.

 

Dillkött på kanin

Dillkött är en svensk husmansklassiker. Här är en av våra favoriter med kanin!

8 portioner

1 kanin, styckad
vatten
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar

Sås:
8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl grädde
2 tsk ättikssprit
2 tsk strösocker
salt och malen vitpeppar
1 dl dill, finhackad

Gör så här
Lägg kaninen i en kastrull med vatten så det täcker köttet. Koka upp, skumma och tillsätt salt, lök och kryddor. Sänk sedan värmen och sjud köttet under lock cirka 1 timme. Låt köttet vila 15 minuter i buljongen. Sila buljongen.

Sås
Häll buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite kallt vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Krydda med salt och peppar.

Lägg i dill i såsen strax före servering. Dra loss köttet från benen och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.

 

Externa länkar

Edward och Gunilla Blom tillagar tryffelkanin i TV 4