Hösilage och torvmix

Vi har nu två nyheter på Jegeråsen. Från och med imorgon kan ni köpa torvmix och hösilage i småbalar från oss.

Torvmix är en blandning mellan torv och kutterspån och är ett utmärkt strömaterial till kaniner eftersom det suger upp vätska och eliminerar den skarpa urinlukten bättre än enbart spån men det blir inte lika mörkt i buren som med enbart torv. Ren torv fryser dessutom fort vintertid och det kan då bli svårt att mocka ur. Torvmixen doftar gott och komposteras snabbare (ca ett år) till skillnad mot rent kutterspån (tre till fyra år). En hårdpressad bal  rymmer 300 liter torvmix (uppackat). En bal kostar 90 kr.

Hösilage är blötare än hö men torrare än ensilage. Eftersom det är lite blötare måste det förbrukas inom ett par dagar från det att man har öppnat balen. Hållbarheten är lite längre tid vid kall väderlek. Ett alternativ är att sprida ut balen på ett luftigt underlag och vända den dagligen för att torka ut den medan den förbrukas. Vi gör av med en bal ungefär var fjärde dag till våra 15 vuxna kaniner och 7 ungdjur.

Vi är glada att äntligen ha fått tag i ett hösilage som har ett bra analysvärde som passar kaniner och våra kaniner äter det med mycket god aptit till skillnad mot det ickeanalyserade hö vi har haft tidigare.  Balarna väger 35-40 kg och kostar 200 kr styck.

Analys hösilage Resultat  Enhet
Torrsubstans  63  %
Omsättbar energi till häst 6.1  MJ/kg
Smältbart råprotein 47  g/kg
Omsättbar energi till häst  9.7  MJ/kg Ts
Smältbart råprotein 75   g/kg Ts
Råprotein 32  g/kg Ts
Socker 56  g/kg Ts
Kalcium Ca 3.7  g/kg Ts
Fosfor P  2.5  g/kg Ts
Kalium K  22.3  g/kg Ts
Magnesium Mg 1.4  g/kg Ts