15 juni, 2017

Alaska

Svarta enfärgade kaniner har funnits sedan åtminstone 1700-talet både på vilda och tama kaniner. Det var dock först 1907 som tysken Max Fisher ställde ut svarta djur med bestämd vikt och typ och fick dem upptagna som en egen ras i den tyska standarden. Alaska kom till Norden 1920.

Utställning¹

Alaska hör till de medelstora raserna med en idealvikt på 3,01-3,70 kg och har en fantastisk djupsvart färg med stark glans som kommer av den höga andelen täckhår.

Vid exteriör bedömning används följande poängskala för Alaska.

Vikt 5
Rasprägel och presentation 10
Kroppsform 40
Pälsens täthet 10
Pälsens kvalitet 10
Färg 20
Kondition, vård och sundhet 5
Summa poäng 100

Produktion

Alaska är ingen typisk produktionsras men ger mycket fina pälsar. Om djuret slaktas vid strax efter sju månaders ålder har den förutom fått en förstklassig päls även kommit upp i lagom slaktvikt för att matcha de mer vanliga produktionsraserna som slaktas runt fyra månaders ålder. Rasen går utmärkt att korsa med en annan ras för bättre tillväxt och i kombination med Stora silver får djuren svarta fina pälsar med mycket färre silverstrån än vad en ren silver har. En favoritkombination här hos oss på Jegeråsen!

Källor

1. Nordisk kaninstandard
2. Johansson, Å., (2015) Stora kaninboken – avel, planering, uppfödning. Sveriges Kaninavelsföreningars riksförbund, Ulricehamn.

 

Bild från skaf.info